Tilbake til artiklene

Den store lidenskapen

På Nesodden bor noen av de herligste menneskene vi har møtt. Møt den lille, glade polske familien bestående av Paulina, Leszek og Aleksander, som elsker å titte på fly!

Har du noen gang lurt på hva du skal bruke søndagen til? Det slipper Paulina, mannen hennes, Leszek, og guttungen Aleksander. De vet nøyaktig hva de skal bruke søndagen til. Hele familien er nemlig lidenskapelig opptatt av fly – de er det man kaller «flyspottere» - de elsker å se på og studere fly, og alt som har med fly å gjøre. En tur til Gardemoen for å se på fly er helgens store høydepunkt, og en sosial aktivitet familien finner enormt glede i.

«Det eneste som kan hindre oss fra å dra til Gardemoen, er været. Dersom det er mye tåke og dårlig sikt, så ser vi ikke flyene skikkelig», forteller Paulina.

«Vi har en egen møteplass rett utenfor flyplassen, der vi står sammen med andre flyinteresserte og studerer flyene som lander og tar av. Det er et ganske stort miljø til å være en såpass «rar» interesse, men på Gardemoen møter vi mange av de samme som alltid er der, og det er sosialt og hyggelig.»

Kaptein ALEKSANDER

De helgene de ikke kan dra til flyplassen, bruker de mye tid på å studere fly i diverse tv-programmer og på live-sendinger på sosiale medier, der andre flyentusiaster rundt omkring i verden rapporterer fra ulike flyplasser. Er det en spesiell flytype som skal lande et sted, så er det ekstra stor stemning i huset. Dessuten har de en stor samling modellfly i huset, som Leszek jobber mye med. Han er bilmekaniker av yrke og er flink på tekniske ting. Sønnen Aleksander er bare 9 år gammel, men har for lengst bestemt seg for å bli pilot. Paulina og Leszek synes selvsagt det er en god ide, og gjør alt de kan for at guttungen skal kunne få dyrket interessen.

This is your Captain speaking...
”Mówi wasz Kapitan…”
«Aleksander var sent i utviklingen de første leveårene, og legene og fysioterapeutene fant aldri ut av hva som feilet ham. Men de mente han aldri kom til å bli helt frisk og normal. Mirakuløst nok begynte han både å gå og snakke etter tre-fire år, og se på han nå! Helt frisk, aktiv og energisk. Han er kjempeflink på skolen og får lov til å være ”lærervikar” en gang i måneden.»

- Det eneste som kan stoppe oss fra å reise til Gardermoen er været. Er det tåkete så ser vi jo ikke flyene!

«Men han liker ikke fotball og sånn, han foretrekker å fordype seg i teoretiske og tekniske ting. Fly er den største lidenskapen, men dinosaurer står også høyt i kurs!»

Mens vi sitter og snakker med Paulina i stuen, kommer Aleksander hjem fra skolen. Han er like utadvendt som moren sin, og inviterer straks fotografen opp på rommet for å vise frem flysimulatoren sin. Det er et naturtro og meget avansert dataprogram med tilhørende storskjerm og annet utstyr. Aleksander øver på take off og landing hver dag, og kan ord og uttrykk på rams. Høyde, sikt, kabintrykk, vær og vindforhold. «This is your Captain speaking».

Aleksander øver på take off og landing.
Aleksander øver på take off og landing i flysimulatoren sin hver dag.

KJÆRLIGHET VED FØRSTE BLIKK

Det var kjærligheten som førte Paulina til Norge, men ikke fordi hun ble forelsket i en nordmann. Hun traff nemlig sin Leszek allerede da hun var 17 år. Tilfeldigvis var de i samme butikk i hjemstedet Wielki Garc – et tettsted nord i landet ikke så langt unna storbyen Gdansk – på merkedagen 11. september 2001. Midt under handlerunden dukket de grusomme bildene fra New York opp på tv’en på veggen, og de ble stående ved siden av hverandre og snakket om angrepet mot World Trade Center.

«Det falt naturlig å snakke sammen, alle var sjokkerte. Merkelig nok oppsto det også kjærlighet ved første blikk mellom Leszek og meg, og ikke lenge etter ble vi kjærester. Han var 25 år, men jeg visste at dette var mannen jeg ville dele livet med.»

Pappa lot meg reise på én betingelse: at jeg besto alle eksamene mine!

På den tiden hadde Leszek allerede familiemedlemmer som bodde i Norge og jobbet i ulike yrker, og det lå i kortene at han en dag også skulle prøve seg på det norske arbeidsmarkedet.

«Vi hadde vært sammen i to år da Leszek plutselig en dag fortalte at han skulle flytte til Norge, og at han ville ha meg med. Det var to dager før viktige, avsluttende eksamener på skolen og alt var kaos i hodet mitt.»

«Pappa tillot meg å reise på en betingelse: At jeg skulle bestå alle eksamener. Og det klarte jeg!»

Høyt og lavt

De første årene i Norge gikk livet opp og ned for det unge paret, med usikkerhet, strøjobber og dårlige boforhold.

«Jeg hadde ikke en gang penger til norskkurs. Derfor måtte jeg lære språket gjennom å lese blader og aviser, og ved å se på tv. Heldigvis kunne jeg engelsk og tysk, to språk som har visse fellestrekk med norsk. Allerede etter et halvt år begynte jeg å snakke norsk.»

«Det var kjempetungt for Leszek også, han tok strøjobber i byggebransjen og jobbet lange dager. Men han var optimistisk og sa alltid: ”Vi må bare holde ut, så blir det bra etter hvert”.»

Familien har en stor modellflysamling
Familien har en stor modellflysamling, som Leszek jobber mye med.

- Jeg hadde ikke en gang penger til norskkurs. Derfor måtte jeg lære språket gjennom å lese blader og aviser, og ved å se på tv.

I 2006 fikk Leszek endelig fast jobb. Året etter fikk også Paulina jobb, og da begynte tilværelsen å se lysere ut.

«Vi flyttet ut av en trang hybel som vi leide på Ensjø, og fant et større sted på Nesodden. Vi trives kjempegodt her ute i landlige omgivelser. Jeg jobbet først i en kantine på Fornebu, men allerede etter to-tre måneder fikk jeg ansvar for en kaffebar.»

Paret giftet seg sommeren 2007, og i 2009 kom Aleksander til verden.

«Jeg måtte slutte i jobben for å dedikere meg hundre prosent til Aleksander, på grunn av de vanskelige første årene i livet hans. Det angrer jeg ikke på, selv om det gikk utover planer om studier og jobbmuligheter. Jeg begynte på jusstudier, men måtte slutte for å kunne bruke tid på Aleksander. Han er det viktigste i livet vårt. Typisk nok mistet også Leszek jobben under disse årene på grunn av økonomisk nedgang, og det var tungt og mørkt.»

- Da Leszek ble arbeidsløs og var på NAV, oppsøkte jeg et bilverksted her på Nesodden og overtalte dem til å gi ham praksisplass.

Men Paulina er ikke en person som gir opp. Det umulige er mulig, bare man holder hodet oppe og tar tak i problemene. Hun sammenligner livet med de fysiske forutsetningene for et stort og tungt fly.

«Når man ser de store maskinene, så tenker man ”hvordan er det mulig at den greia der kan komme seg opp i luften?” - men de greier det! Ingeniørkunsten har gjennomgått mye arbeid og store prøvelser, med oppturer og nedturer, før man endelig fant ut hvordan man skulle få det til.»

Familien har en stor modellflysamling
Paulina sammenligner gjerne livet med det ingeniørkunsten har fått til med flymaskiner. Det skulle en del prøving og feiling til før man endelig kunne sende noe så stort og tungt gjennom luften.
«Da Leszek ble arbeidsløs og var på NAV, oppsøkte jeg et bilverksted her på Nesodden og overtalte dem til å gi ham praksisplass. De trodde jeg var fra NAV, siden jeg snakket så godt norsk, og gikk med på det! Å jobbe som bilmekaniker var det han egentlig hadde lyst til. Etter en stund skjønte verkstedet at han var flink og hardtarbeidende, så de ansatte ham fast.»

FRA FLYSKREKK TIL FLYELSKER

Aleksander ble også stadig bedre, noe som gjorde at Paulina igjen kunne søke jobb. Hun fikk fast jobb i en matbutikk i 2011, og med en trygg økonomi kunne de kjøpe egen bolig to år etter – et koselig rekkehus med hageflekk.

«Vi er lykkelige og fornøyde med livet og det vi har fått til. Vi kom hit med tomme hender, og nå har vi bolig og lån og jobb og ellers alt som hører livet til.»

- Vi ringes hver helg, for da har vi god tid. Mamma liker å bruke facetime slik at hun kan se oss, så vi kjøper store datapakker i abonnementet vårt hos MyCall.

Paulina har mye på hjertet og er lett å snakke med. Hun deler sine tanker om hvordan nordmenn kan være litt kalde og reserverte, og ta litt lang tid å bli ordentlig kjent med. Og om foreldrene, som nå er pensjonerte og lever et rolig liv i Polen.

«Vi ringes hver helg, for da har vi god tid. Mamma liker å bruke facetime slik at hun kan se oss, så vi kjøper store datapakker i abonnementet vårt hos MyCall. Vi bruker også mye data når vi er ute på flyspotting og vil dele opplevelsen med andre på sosiale medier.»

«Søsteren min og familien hennes bor også i Polen. Vi reiser hjem på besøk noen ganger i året, og den store interessen for fly fikk vi da Aleksander var liten og helt oppslukt av det å fly. For ham var det som et lite eventyr hver gang vi satte oss i flyet. Vi reiste med Ryan Air for å spare penger, og Aleksander ble så glad hver gang han fikk et bittelite modellfly, som de delte ut til ungene.»

«Selv fikk jeg litt flyskrekk da jeg fikk barn, begynte plutselig å bli bekymret siden vi reiste med Aleksander. Men han smittet både Leszek og meg med gleden sin, og siden jeg er interessert i fysikk og mannen min er interessert i teknikk og mekanikk, så ble flyspotting raskt den store hobbyen vår.»

Den lille familien stortrives med livet blant flymodellene på Nesodden.
Den lille familien stortrives med livet blant flymodellene på Nesodden.
Paulina er dessuten en lidenskapelig stjernefotograf, og liker å studere stjernehimmelen og ta flotte motiver.

«Aleksander og Leszek er også delvis interessert i dette, men de er mest opptatt av raketter og romskip, ikke planeter og måner, hehe.»

«Uansett, mottoet vårt er å alltid prøve å være sterk og positiv, og at det å ha noe man brenner for, gjør livet morsommere!»

Har du en historie å dele med oss?

Kontakt oss her