Tilbake til artiklene

En god kollega

Med utsikt mot fjorden og Trondheim, har Krzysztof Wiklandt funnet det perfekte hjemmet for seg og sin familie. Hele 10 år har håndverkeren brukt på å bygge om huset i Trolla.

Krzysztof jobbet både i Oslo, Sandefjord og Trysil.
Krzysztof jobbet både i Oslo, Sandefjord og Trysil før han endelig endte opp i Trondheimsforstaden Trolla, hvor han og familien liker seg veldig godt.
Han har nettopp vært på pianotime med dattera, og har det travelt fordi han skal reise dagen etter. Krzysztof har med andre ord sklidd rett inn i det norske samfunnet, hvor familier haster til og fra aktiviteter.

«Tirsdag er faktisk den travleste dagen, for da har begge barna aktiviteter. Kona og jeg rekker å si hei til hverandre før vi kjører barna til hvert sitt», smiler Krzysztof.

Tar mesterbrev

Krzysztof har bodd i Norge i 15 år. Han var ferdig med videregående skole i Polen, og jobbet for et firma etablert i hjemlandet.

«Vi ble sendt på oppdrag til ulike steder i Norge. Jeg jobbet først i Oslo i tre måneder, så i Sandefjord i to måneder, og en kort periode i Trysil, før turen gikk til Trondheim. Der ble jeg ansatt gjennom et bemanningsbyrå, og etter tre måneder ble jeg spurt om jeg ville jobbe for Næringsbygg.»

Krzysztof er med på å gjennomføre en rekke krevende og interessante byggeprosjekter.
Gjennom jobben i Næringsbygg er Krzysztof med på å gjennomføre en rekke krevende og interessante byggeprosjekter.Krzysztof has an important role in several demanding and interesting projects
1. mars i 2007 startet Krzysztof jobben i sitt nye firma, og har siden bodd i Trondheim. Han har tatt fagbrev som snekker, og jobber nå for å ta mesterbrev. Han er godt likt i jobben, og er også blitt kåret til månedens medarbeider. Krzysztof sa den gangen at han syntes det var positivt å skape verdier.

«Jeg kan i ettertid kjøre forbi en bolig jeg har vært med på å bygge. Se at den står ferdig og fungerer som den skal.»

Drømmehuset

Krzysztof og kona kommer fra forskjellige steder i Polen.

«Hun bodde sør i Polen, mens jeg er nordfra. Så vi møttes ikke der, men her i Norge, da vi jobbet i samme firma.»

For noen år siden kjøpte Krzysztof og kona et gammelt hus i Trolla.

«Vi var på visning, og det ble en wow-opplevelse. Omgivelsene var nydelige med fin utsikt til sjøen. Vi visste at vi måtte ha dette huset.»

- Det er en annen mentalitet her i Norge enn i Polen. Her går man for på tur uansett vær.

Dette ble begynnelsen på mange år med ombygging for å få drømmehuset. I mellomtiden har de også fått to barn, Julie (9) og Maximilian (7).

«Vi kan gå til Bymarka herfra, og det tar bare åtte minutter å gå til sjøen. Vi er på mange familieturer og går i skog og mark. Slik er det ikke i Polen. Det er en helt annen mentalitet her i Norge. Man går på tur uansett vær.»

Det er også fine områder bak huset, og barna tar fram akebrettene så snart det snør. De liker også å gå på skøyter, og er glade i å være ute.

«Vi griller når det er fint vær og koser oss i hagen. Er det dårlig vær, tar vi en tur til byen og handler og spiser middag ute.»

Max, som de kaller han, er også aktiv med fotball, og det blir noen helger med cuper og fotballkamper.

Hobbyfisker

Krzysztof begynte med fiske i Polen, og den interessen har han tatt med seg til Norge.

«Jeg bodde i en landsby i Polen med 8000 innbyggere. Det var en veldig trivelig plass hvor alle kjente hverandre. Vi barna var ute og lekte ved innsjøen, og overnattet også ofte i telt. Vi fisket og hadde det gøy.»

Det å være blid og positiv når du møter andre mennesker er viktig.
Det å være blid og positiv når du møter andre mennesker er viktig – skape gode vennskap og være en god medarbeider.
Norge er et paradis for hobbyfiskere, og dette nyter Krzysztof godt av. Han er flink til å komme seg ut og dra på turer når han har tid.

«Av og til reiser vi til Hitra og leier hytte og båt. Da er barna med og vi drar ut på sjøen. Julie er mer tålmodig av seg, mens Maximilian er rastløs og har ikke tid til å vente på napp. Han vil fort finne på noe annet,» ler Krzysztof.

Det blir ikke mye tid til å fiske i hverdagen, men familien har planer om å leie en bobil og kjøre til Lofoten i sommer.

«Vi leide bobil og kjørte til Sverige et år. Da overnattet vi både i Åre og Østersund, og det var veldig morsomt for barna. Det ble en kort tur, fordi vi ikke hadde så mye tid. Men vi håper på flere dager og mye fisking når vi reiser til Lofoten.»

Familie viktig

Hver torsdag har Trolla IL treninger i gymsalen på Ila skole. Krzysztof og venner fra Trolla startet et volleyballag, som er blitt veldig populært.

«Akkurat nå trener jeg ikke på grunn av ryggen. Men fysioterapeuten gir meg lov til å starte på igjen i januar, og det gleder jeg meg til.»

Tid med familien er viktig for Krzysztof. Han har også veldig god kontakt med familien i Polen, og snakker med mora hver dag.

«Jeg ringer mora mi hver dag når jeg kjører hjem fra jobben i Orkanger. Det er en lang vei, vet du, så da ringer jeg hjem. Hun besøker oss også to ganger i året. Hun er pensjonist og har muligheten til det. Kona og jeg hadde 10-årsjubileum for ikke så lenge siden, og ønsket å ta en tur sammen. Da kom mora mi og var her med barna,» forteller Krzysztof.

- Norske folk er ikke så kompliserte. Det er lettere å bo her og komme i kontakt med folk.

Kona til Krzysztof har en bror som bor på Ler utenfor Trondheim, den andre broren bor i Polen.

«Onkel fra Polen kommer og passer barna når vi drar på tur i morgen. Vi har et nært forhold til familien.»

Krzysztof har tatt fagbrev som snekker.
Krzysztof har tatt fagbrev som snekker, og jobber nå for å ta mesterbrev.

Gode venner og naboer

Hvert land har sine egenskaper, mat, folk og mentalitet, ifølge Krzysztof. Men han synes møtet med Norge og nordmenn har vært fint.

«Norske folk er ikke så kompliserte. Det er lettere å bo her og komme i kontakt med folk. I Polen jobber folk lange dager, mens her er jeg på jobb fra 7 – 15, og kan bruke mer tid på familie og venner.»

Nettopp det er viktig for Krzysztof. Han har et veldig godt forhold til naboene. De hjelper hverandre når de kan. Selv om tradisjonene er ulike, både ved høytider og andre anledninger, skaper ikke det splid på noen måte. Krzysztof sier at det å være blid og positiv når du møter andre mennesker er viktig – skape gode vennskap og være en god medarbeider.

Har du en historie å dele med oss?

Kontakt oss her