Tilbake til artiklene

Fra Wałbrzych til Hamar

Veien har vært lang for Hamarkameratenes polske keeper Łukasz Jarosiński, men i dag lever han drømmelivet som profesjonell fotballspiller.

Gir alt på banen
Til vanlig er Łukasz en vennlig og blid mann, men på banen gir han alt og kan vise temperament når ting ikke stemmer for laget eller ham selv.
Småsurt, norsk høstvær. På Briskeby Stadion holder 193 cm høye Łukasz på med spesialtrening sammen de andre målvaktene på laget. Dagens treningsøkt er i full gang. Det er også her på dette velkjente stadionanlegget at Hamarkameratene, eller HamKam som laget også kalles, spiller hjemmekampene sine.

“Det er bare jeg og Robert Lewandowski som får sånn behandling”, sier Łukasz og ler når vi møter ham i garderoben før treningen. Han tuller litt med dette siden vi er hele tre personer – to filmfotografer og en skribent – som skal følge ham på dagens økt.

Bayern München-spilleren Lewandowski er Polens store stjerne og en av verdens beste fotballspillere.

HATER Å TAPE

“Vi er midt i sesongavslutningen med viktige kamper på rekke og rad, men stemningen er god og gutta på laget slenger meldinger til hverandre og har litt humor oppi alvoret.” Łukasz foretrekker fremdeles å snakke engelsk selv om han har bodd litt over seks år i Norge og forstår norsk godt. Språket er imidlertid ingen hindring.

Siden Łukasz har filmkameraet rettet mot seg under store deler av treningen, passer lagkameratene på å erte han litt. Den utadvendte polakken svarer kjapt tilbake.

“Neimen, Łukasz!”, roper et par av gutta når keeperen strekker seg etter en ball som går over ham.

“Klapp igjen!”, svarer Łukasz og gliser.

Til vanlig er Łukasz en vennlig og blid mann, men på banen gir han alt og kan vise temperament når ting ikke stemmer for laget eller ham selv. Alle lag trenger lederskikkelser, og Łukasz har en slik personlighet.

Endelig lever Łukasz av å spille fotball på heltid.
– Nareszcie gram w piłkę w pełnym wymiarze godzin. O tym właśnie marzyłem, odkąd byłem berbeciem uganiającym się po podwórku za piłką razem z bratem i kolegami.
“Han er en vinnerskalle”, forteller keepertrener Rolf Høgmo.

“Han hater å tape. Han har vært i en storklubb som Wisla Krakow og tar med seg en mentalitet som kan være litt uvant for noen her i Norge. Han har hatt en tøffere vei enn mange norske spillere, det er en litt annen skolering i en polsk toppklubb som har kjempet om plass i Champions League og Europa League i mange år. Erfaringene og selvtilliten hans har vært nyttige for oss som klubb. Łukasz er dessuten en veldig fin type og har glidd godt inn klubben. Han har vært en veldig positiv tilvekst både sportslig og sosialt.”

POLSK STORKLUBB

HamKam spiller i OBOS-ligaen, den nesthøyeste divisjonen i Norge. Klubben satser hardt, og alle spillerne på A-laget, bortsett fra de yngste guttene, har fotball som heltidsjobb.

Dette er en tilværelse Łukasz Jarosiński har drømt om siden han var en liten guttunge og sprang rundt i gatene i den lille byen Wałbrzych, som ligger nær grensen til Tsjekkia. Talentet hans ble tidlig oppdaget da han spilte for lokalklubben Gornik Walbrzych, og allerede i en alder av 18 år kom selveste Wisla Krakow på banen og tilbød ham en overgang. Det kunne ikke Łukasz takke nei til, Wisla Krakow er en av de største klubbene i Polen.

“Jeg signerte en femårskontrakt, men det er ikke lett å etablere seg i et topplag når man er så ung”, forklarer Łukasz når han inviterer oss hjem etter treningen.

Kona Patrycja lager te til oss, mens sønnen Dennis (4 år) løper rundt i stua og leker og vil ha oppmerksomheten til pappa.

“Jeg lærte mye i Wisla og fikk også oppleve en del fine ting, dette er flotte minner å ha. Jeg slapp inn fire mål i den første kampen og var skikkelig nedfor, men da jeg fikk sjansen på nytt etter et par uker, vant vi 2-0. Samtidig hadde vi andre, mer erfarne keepere i laget, og treneren var ærlig mot meg og sa at jeg måtte belage meg på å sitte mye på benken.

Vi ble til slutt enige om at det beste var å låne meg ut til en mindre klubb, slik at jeg kunne få mer spilletid.“

- Vi kom på vårparten, og da var det fint vær i et to-tre måneder. Og så kom mørketiden og vinteren, og det var veldig uvant for oss som er fra Polen.

TRE ÅR I FINNMARK

Det ble hele tre låneopphold i ulike klubber i Polen, og årene gikk uten at Łukasz klarte å etablere seg som fast keeper i Wisla Krakow.

“Da kontrakten med Wisla gikk ut, satte jeg meg ned og funderte på fremtiden. Jeg har en venn som bor i Norge, og på den tiden spilte han for b-laget til Stabæk. Jeg snakket med ham på telefon. «Kjøp flybillett i morgen, kom opp hit!», sa han til meg. «Er du gal, jeg kan jo ikke bare dra dit uten at en klubb har tatt kontakt», svarte jeg. Men han var sikker på at en eller annen norsk klubb ville ha meg.”

God stemning i garderoben
Stemningen er som regel god i garderoben, og latteren sitter løst lagkameratene imellom.
Dermed pakket Łukasz bagen og satte seg på flyet. Året var 2012. I utgangspunktet dro han til Norge for å besøke sin venn, og kanskje ta seg en eller annen jobb mens han prøvde å få til prøvespilling i en norsk klubb. En annendivisjonsklubb ville ha ham etter noen treninger, men vennen til Łukasz mente nivået var for lavt for Łukasz. Vennen ringte derfor til Alta IF, som på den tiden spilte i OBOS-ligaen.

“Alt skjedde ganske raskt. Alta IF inviterte meg på prøvespill, og det endte med at jeg flyttet til Finnmark. Patrycja og jeg hadde to veldig fine år der oppe. Vi kom på vårparten, og da var det fint vær i et to-tre måneder. Og så kom mørketiden og vinteren, og det var veldig uvant for oss som er fra Polen. Heldigvis hadde jeg Patrycja, og vi ble vant til været og livsstilen etter hvert. Hun fikk jobb ved et hotell, og jeg trivdes med å være førstekeeper og spille fotball igjen. Jeg tok også litt malerjobb ved Fargerike sammen med min tidligere keepertrener Rafal Wodzynski, som jeg fikk overtalt Alta IF til å hente til Norge for å bidra som keepertrener i klubben.“

Drømmen som ble realitet

Sportslig sett gikk det litt opp og ned med Alta IF, men Łukasz Jarosiński spilte bra og var lagets stjerne. Supporterne og lokalavisene kåret ham til klubbens beste spiller. Etter et nedrykk og et opprykk, følte imidlertid den polske målvakten at han ville komme seg videre og prøve noe nytt. Det ble én sesong på Hønefoss, før han fikk muligheten i Eliteserien (høyeste nivå i Norge) og spilte for Strømsgodset. Etter et år i Strømsgodset dro han i 2017 videre til Hamar, og her trives han bedre enn noen gang før.

“Vi har et godt liv her. Endelig lever jeg av å spille fotball på heltid. Det er noe jeg har drømt om siden jeg var liten og spilte på løkka sammen med broren min og andre venner.”

Łukasz beskriver seg selv som en familiemann, som liker best å være sammen med kona si og sønnen sin.

“Litt sosialt med gutta på laget blir det jo også, og det er hyggelig. Vi tar en matbit sammen iblant, og skravler mye fotball, selvsagt.

Men for oss fra Polen betyr familie mye. Kona mi jobber i et renholdsfirma og har norske kolleger, og hun har vært flinkere enn meg til å lære seg å snakke norsk, hehe.

- Jeg ringer hjem til familien min i Polen nesten hver dag. Særlig moren min. Det er godt for henne at vi har denne kontakten selv om vi bor langt unna hverandre.

Jeg stortrives med de daglige rutinene med treninger og kamper, kjøring og henting i barnehagen, rydde litt i hjemmet, og så videre. Dessuten ringer jeg hjem til familien min i Polen nesten hver dag. Særlig moren min. Det er godt for henne at vi har denne kontakten selv om vi bor langt unna hverandre. Jeg snakker også med gamle venner som bor der, og tidligere lagkamerater. Noen av dem har reist ut til andre ligaer i Europa, og en av dem har til og med reist helt til New Zealand for å spille for Wellington!”

Liker best å være sammen med kona si og sønnen sin.
Łukasz opisuje sam siebie jako człowieka rodzinnego, który uwielbia spędzać czas w domu z żoną i synem.

FEIRET MED BARBERMASKIN

Hele livet til Łukasz har dreiet seg om fotball. Åtte forskjellige klubber har han vært innom siden han begynte å satse for alvor. Han har rukket å bli 30 år, men det er fremdeles en ganske ung alder for en keeper. Han har mange gode år igjen og har det så fint i Hamar at han ikke stresser med å komme seg videre.

“Klubben satser seriøst, og vi håper å kunne ta steget opp til Eliteserien om ikke så mange år. Det eneste jeg tenker på er å spille bra for Hamar, og at Patrycja og Dennis har det bra. Som fotballspiller vet man aldri hva fremtiden har å by på.

Man vil alltid oppleve oppturer og nedturer, men mottoet mitt er å aldri gi opp. Jeg har fått mange opplevelser som jeg kan ta med meg resten av livet. Store seire og sure tap. Kameratskap og alt det rare vi fant på da jeg var litt yngre. Jeg husker en gang da vi var på vei hjem etter å ha vunnet en bortekamp med Wisla Krakow. En av gutta pleide alltid å sove tungt på bussen. Vi tok en barbermaskin og barberte av ham mesteparten av håret, for å feire litt, liksom. Du kan tenke deg reaksjonen da vi kom hjem til Krakow og han våknet...

Den største stjernen jeg har spilt sammen med, er Jakub Błaszczykowski, eller «Kuba» som vi kalte ham. Han er kjent i hele Europa etter mange år i Borussia Dortmund, og har også vært kaptein for landslaget. Han er en stor spiller og en stor mann.

Jeg fikk én sesong med «Kuba» i Wisla, og husker godt hva han sa til meg da vi kjørte i bilen hans til en kamp. «Łukasz, når du har det tungt, så tenk på alle de gangene du har gjort det bra. Og når du gjør det bra, så jobb enda hardere for å bli bedre!».“

Har du en historie å dele med oss?

Kontakt oss her