Tilbake til artiklene

Read in Filipino

Livet er en dans

Filippinske Jens Trinidad er en av Norges beste dansere innen Street Dance. Gjennom fysiske bevegelser føler han at han får uttrykke seg fritt.

Jens ble født i Oslo i 1987 og vokste opp på Hovseter nordvest i byen. Begge foreldre er fra Filippinene og kom til Norge for å jobbe. Han har to søstre og en bror. Jens er yngstemann i søskenflokken. Det er en musikalsk familie Jens kommer fra.

Det som startet som en hobby
Det som startet som en hobby, skulle vise seg å bli en suksessfull og begivenhetsrik karriere. I dag er Jens profesjonell danser, koreograf og pedagog innen Street Dance.
”Jeg vokste opp med mye musikk hjemme. Pappa spilte i band, og søstrene mine var veldig opptatt av musikk på fritiden. Siden de satt klistret foran MTV, så gjorde jeg det samme. Musikkvideoene på MTV var det største for musikkinteresserte ungdommer på 80-tallet. Jeg hørte på det søstrene mine hørte på, selv om jeg var noen år yngre enn dem. Det var mye hiphop, soul, RnB og pop-musikk.”

EN NY VERDEN ÅPNET SEG

Jens markerte seg tidlig som en liten «friskus» i familien. Han har alltid hatt god kroppskontroll og likte å danse. Noen av hans tidligste barndomsminner er at han sto og danset i stua mens de andre satt og så på og klappet og heiet.

”Det har alltid vært en diskusjon i familien om hvem jeg har arvet dansingen fra, for ingen av foreldrene mine er særlig flink til å danse. Heller ingen andre i slekten som vi kan komme på”, sier Jens og ler.

Men det var først da Jens var 11 år at han turte å melde seg på danseklasse. Den ene søsteren hans hadde en kjæreste på den tiden som drev med dans, og det inspirerte Jens til å begynne med det selv.”

Jeg så veldig opp til ham. Det var han som tok meg med på kurs, og på mange måter «åpnet» opp en ny verden for meg. Det var da jeg møtte mange andre ungdommer som hadde samme interessen for dans og musikk. Jeg har hatt mange gode lærere, og det tok ikke lang tid før jeg tok dansingen seriøst og bestemte meg for at det var dette jeg hadde lyst til å drive med.”

- Det har alltid vært en diskusjon i familien om hvem jeg har arvet dansingen fra, for ingen av foreldrene mine er særlig flinke til å danse.

Den viktigste delen av dansingen sin har han imidlertid utviklet på egenhånd, noe som har gitt ham et særegent uttrykk som danser. Det som startet som en hobby, skulle vise seg å bli en suksessfull og begivenhetsrik karriere. Men det var først da han var oppi tyveårene at Jens fikk sjansen til å leve av dans. I dag er han profesjonell danser, koreograf og pedagog innen Street Dance.
Jens har jobbet på store forestillinger og samarbeidet med mange dyktige folk innen dans og scenekunst, og han har også jobbet med viktige artister som Madcon, Samsaya, Sondre Justad, og til og med Alexander Rybak under Eurovision 2018!
 
Jens fikk også æren av å være ambassadør for Dansens Dager i 2015, en slags festival som profilerer seg som en felles feiring for dansere på alle nivåer og innen alle sjangre. Å bli utnevnt som ambassadør for Dansen Dager er veldig gjevt, det er kun noen av Norges fremste innen fagfeltet som får denne æren.

Det er fascinerende å se
Det er fascinerende å se hvordan Jens gjennom kreativ instruksjon klarer å smitte energien og dansegleden sin over på elevene.

INSPIRASJON FRA ULIKE DANSEKULTURER

Det var moren til Jens som kom til Norge først. Hun fikk jobb som sykepleier i Sørrreisa, som ligger langt nord i landet. Omtrent samtidig fikk pappaen hans jobb i Saudi-Arabia og dro dit. Storesøstrene til Jens ble født på Filippinene, og ble igjen hos slektninger for en kort stund. Men foreldrene hadde en plan, og bare et år senere var hele familien samlet i Norge. Jens og storebroren hans er begge født i Norge. Familien har funnet seg veldig godt til rette her. Under oppveksten på Hovseter var de nabo med en annen filippinsk familie, som de ble nære venner med.    

”Jeg ser på nabofamilien som min egen familie. Sønnene deres var på omtrent samme alder som meg og broren min. Så vi fire gutta lekte godt sammen. Dørene var oppe hele dagen hos oss og hos dem, så vi løp fra den ene leiligheten til den andre og følte nesten at boligene hang sammen. Det var en fin og trygg oppvekst”, forteller Jens.

- Jeg har venner og kolleger med forskjellige bakgrunner og av ulike nasjonaliteter. Dans er grenseløs. Å utfolde seg fysisk er et fellesspråk.

”Hovseter blir ofte kalt vestkantens østkant på grunn av det multikulturelle miljøet. Det passet meg veldig godt å vokse opp der, jeg liker å omgås folk fra mange land. Særlig på ungdomsskolen var vi en klasse som hadde en stor blanding av etnisk bakgrunn. Denne bakgrunnen har vært en fordel for meg i det yrket jeg etter hvert valgte. Jeg har venner og kolleger med forskjellige bakgrunner og av ulike nasjonaliteter. Dans er grenseløs. Å utfolde seg fysisk er et fellesspråk.”

”Frihetsfølelsen ved dans er viktig for meg, og det er derfor jeg tidlig valgte Street Dance. Jeg startet med hiphop, og fordypet meg også etter hvert i house-dance. Etter videregående skole tok jeg dansingen på alvor, og reiste litt ut av Norge for å hente inspirasjon og oppleve dansekulturen andre steder. De senere årene har jeg funnet mer interesse i scenekunst og samtidsdans. Så nå beveger jeg meg i et område mellom samtidsdans og hiphop-kulturen.”

Familien først

Jens er i dag kjæreste med en norsk jente, som han har kjent lenge. De har vært samboere de tre siste årene og har en datter sammen. Jens beskriver seg selv som en hjemmekjær mann som setter familien øverst på prioriteringslisten, selv om han har en jobb som til tider er hektisk og også kan kreve en del reising. Som profesjonell danser, koreograf og instruktør på Jens’ nivå, er det alltid muligheter for å jobbe i utlandet dersom man har ambisjoner om det. Jens kan takke ja til visse oppdrag, men det er foreløpig ikke aktuelt for familien å flytte til et annet land. Både han og samboeren er veldig knyttet til Oslo, og de ser det som en stor fordel at barnet har besteforeldre og tanter og onkler i nærheten.

MyCall fikk følge Jens da han underviste en danseklasse på Kunsthøgskolen i Oslo, og det er fascinerende å se hvordan han gjennom kreativ instruksjon klarer å smitte energien og dansegleden sin over på elevene.
 
Vi fikk følge Jens
Vi fikk følge Jens da han underviste en danseklasse på Kunsthøgskolen i Oslo.
”Jeg tror evne til dans og bevegelse er litt betinget av kultur og bakgrunn, og vi ser at i enkelte land har folk veldig lett for å danse og utfolde seg fysisk. Men talent og kulturell bakgrunn er bare en del av det. Det kommer jo også an på hva man faktisk gjør med talentet. Hvis man har en sterk lidenskap for musikk og rytmer og et ønske om å bli flink til å danse, så kan alle bli gode dansere. I alle fall på sin måte.”

Har du en historie å dele med oss?

Kontakt oss her