Tilbake til artiklene

Veien til målet

Brikkene falt på plass da Beata Majewska fant drømmejobben. Men hun har måttet jobbet hardt for å skape seg det livet hun ønsket.

Erik (3 år) er strålende fornøyd. Is og ballonger høyt oppe i Tyholttårnet i Trondheim – stort bedre kan det ikke bli. Beata omfavner hvert sekund med familien, og synes det er viktigst i livet.

«Jeg har fått drømmejobben, så nå er det egentlig nok for meg å fokusere på tid med familien», sier Beata. Hun leier bolig på Valentinlyst sammen med mannen Alex. Målet er å kjøpe egen bolig med tiden.

Tøff start

Faren til Beata dro til Norge for å jobbe som håndverker, som så mange andre fra Polen som søker et bedre liv. Etter bare seks måneder fikk han en yrkesskade. Det var et mirakel at han overlevde. Han hadde falt ned fra andre etasje på en byggeplass, og var hardt skadet. Beata måtte dra til Norge for å hjelpe han.

Beata omfavner hvert sekund med familien.
Beata omfavner hvert sekund med familien, og synes det er det viktigste i livet.
«Det var ikke enkelt å komme til Trondheim som 20-åring. Vi bodde sammen på en hybel på Byåsen. Jeg hadde ingen venner eller nettverk, og familien ville at jeg skulle studere og få en jobb, slik at vi fikk et bedre liv enn i Polen», forteller Beata.

For å studere, måtte Beata først bestå en test i norsk på et høyere nivå. Her ble hun kjent med flere andre, og begynte å danne et nettverk. Dessverre ble også noen av disse bekjentskapene fatale for henne.

- Jeg begynte å studere geografi, men møtte aldri opp til eksamen. Jeg hadde ingen tro på at jeg klarte det.

Ødeleggende forhold

«Jeg ble kjent med en gutt, og vi ble sammen ganske fort. Vi fant ut at det var enklest at jeg flyttet inn hos han, så jeg dro fra hybelen», sier Beata. Det førte til flere år med isolasjon, hvor selvtilliten gradvis forsvant og Beata ikke så håp for framtiden. Faren bodde i en bil, og hun hadde verken inntekt eller et sted å dra til. Det skulle ta to og et halvt år før hun klarte å bryte ut av det usunne forholdet, og hun var mer usikker på seg selv enn noensinne.

«Jeg begynte å studere geografi, men møtte aldri opp til eksamen. Jeg hadde ingen tro på at jeg klarte det», forteller Beata. Hun kombinerte studier i sosialantropologi med en vaskejobb, fordi hun ikke hadde rett på studielån. Det ble for tøft, og hun møtte heller ikke opp til denne eksamenen.

Bedre tider

Beata flyttet inn på et bokollektiv etter at hun hadde klart å rømme fra sitt tidligere forhold. Her bodde det flere jenter, og hun fikk venner for livet. Hun fant til og med kjærligheten.

«Jeg møtte mannen min på universitet, så studiene var ikke helt bortkastet», ler hun.

Alex kommer opprinnelig fra USA, og Beata falt for det gode humøret hans. «Vi ble ikke sammen med en gang, men Alex fikk meg til å le og føle meg trygg. Jeg kunne snakke med han om alt.» Beata fant mannen i sitt liv, men også sin bestevenn.

Beata fant ikke bare mannen i sitt liv.
Beata fant ikke bare mannen i sitt liv, men også sin beste venn i Alex.
«Vi hadde det fint sammen. Vi hadde felles venner, og var begge interesserte i reising. Vi reiste sammen så ofte vi kunne. Men jeg hadde fortsatt dårlig samvittighet for at jeg ikke gjorde noe fornuftig med livet mitt. Jeg hadde ingen utdanning, jobbet deltidsjobb som personlig assistent, og selvtilliten var veldig lav.»

- Jeg må innrømme at jeg gråt da jeg ble oppringt om at jeg hadde fått stillingen. Jeg har verdens beste jobb!

Beata startet sosionomutdanningen med ønske om å hjelpe andre, og fikk mye hjelp fra Alex, som heiet henne fram. Hun fullførte studiet, mye takket være Alex.

Veien til drømmejobben

Under studiene, hadde Beata en halvstilling som kontormedarbeider. Denne stillingen likte hun veldig godt. Men hun ble utsatt for mobbing av en kollega, og da Alex ble ferdig med sin mastergrad, bestemte de seg for å flytte til Kristiansand, hvor Alex sin familie hadde ei hytte de kunne bo i. Det hastet med å finne jobb, siden Alex sin oppholdstillatelse gikk ut om tre måneder. Beata ble dessuten gravid etter kort tid, så de trengte en inntekt.

«Vi ønsket ikke å flytte til USA, begge ønsket å bo i Norge. Så da Alex fikk jobb som stipendiat i Trondheim, dro vi tilbake.»

Etter endt mammapermisjon begynte Beata å søke jobber.

«Selvtilliten var fortsatt på bunn. Det var lenge siden jeg hadde vært ute i arbeidslivet, og jeg ønsket ikke å jobbe som sosionom.» Beata satte seg ned og tenkte over hva hun ønsket med livet sitt. Hun likte kontoradministrative oppgaver som hun hadde hatt i sin tidligere jobb, og visste at hun kunne jobbe systematisk og organisert. Hun bestemte seg derfor for å utvikle seg videre innen den retningen, og tok derfor et semester med juridisk kontormedarbeider på fagskole.

«Dette er den beste avgjørelsen jeg har tatt. Studentmiljøet var bra og det var dyktige lærere på studiet. Det var mye fokus på det praktiske, og jeg lærte mye. Men viktigst av alt var at jeg fikk tilbake selvtilliten.»

Beata fikk mer troen på seg selv, og begynte med jobbsøking.

«Det var ingen jobbannonser som fanget min oppmerksomhet, men da stillingen til Conoptica som Order og Shipment Supervisor dukket opp, visste jeg at dette var den riktige. Jeg jobbet veldig hardt med presentasjonen, og har aldri før følt meg så motivert og forberedt. Jeg må innrømme at jeg gråt da jeg ble oppringt om at jeg hadde fått stillingen. Nå sitter jeg med verdens beste jobb, og alle her på Conoptica føles som familie», sier en rørt Beata.

Den lille familien koser seg sammen på toppen av Tyholttårnet.
Den lille familien koser seg sammen på toppen av Tyholttårnet.

Det gode liv

Erik ler og gir mamma en smak av isen. Han har vært i barnehagen, og familien skal nå ha en kosekveld sammen. Det er viktig å bruke tid på familien, mener Beata.

«Jeg har fått jobben jeg har drømt om, nå handler det om å få overskudd og tid nok til familien.»

Trening gir henne også energi, og har vært en viktig del av livet hennes når ting har vært tøft.«Jeg trente ikke da jeg bodde i Polen, men det er lettere å finne veien til et treningsstudio her i Norge. Treningen har holdt meg gående i tøffe tider, og har vært det som har gitt meg glede», forteller Beata. Hun trener på et treningsstudio like ved hjemmet, og har i tillegg treningsutstyr hjemme.

- Vi ringer ofte hjem. Jeg savner dem mye, og skulle ønske de kunne komme hit oftere.

Faren til Beata bor fortsatt i Trondheim, og de har mye kontakt med mora og søstera i Polen.

«Vi ringer ofte hjem. Jeg savner dem mye, og skulle ønske de kunne komme hit oftere. Annenhvert år feirer vi jul i Polen og USA. Vi ønsker å skaffe en større bolig så vi kan ta i mot besøk», sier Beata.

Ute er det mørkt og kaldt. Beata liker godt uttrykket hun har lært i Norge om at det ikke finnes dårlig vær, bare dårlige klær. Hun er blitt glad i hyttelivet, og synes det er en opplevelse å dra på turer, nå også med Erik.

«Det er bra for sjela, og du finner ro i kroppen når du er på fjellet. Vi drar på turer med venner, og det betyr mye for oss.»

Barnelatteren klinger, og pappa ler med. Det er fint å stå opp om morgenen og være motivert til å gå på jobb. Det er fint å føle at man har oppnådd det man ville, og det er fint å føle at man betyr noe. Beata har funnet lykken og har klart å skape seg et godt liv i Norge.

Har du en historie å dele med oss?

Kontakt oss her